Evenimente

Conferința Noutăți în diversitatea autismului de la București, pe 31 mai 2013.
Detalii aici:

http://www.facebook.com/l/cAQElQ15IAQGVNGy0EugR13onxsv2szmg4GvTid9oNknXEA/autismancaar.ro/campanie/evenimentele-campaniei/conferinta-noutati-in-diversitatea-autismului/

“WORKSHOP” Loc. CAREI, Jud. SATU MARE         16.05.2013

Multumim tuturor participantilor! Si celor de la Nord Vest Tv pentru ca au incredere in noi si ne promoveaza. :)
Asociatia noastra doreste sa va multumeasca pentru sustinerea pe care ne-ati acordat-o si vom impartasi cu voi invitatia pe care o adresam reprezentantilor autoritatilor locale, institutiilor publice, presei, partidelor politice, reprezentantilor tuturor religilor si cultelor, asociatiilor partenere. Avand in vedere ca drepturile unui copil sau adult cu handicap este o problema ce priveste comunitatea in care traim, promitem sa va tinem la curent cu tot ceea ce se va discuta in sedinta, binenteles ca vom mentiona atat reprezentantii care ne vor onora cu prezenta cat si pe cei care nu. Va multumim si va rog like si share la poza cu invitatia.

 Multumim!

Fotografie: Asociatia noastra doreste sa va multumeasca pentru sustinerea pe care ne-ati acordat-o si vom impartasi cu voi invitatia pe care o adresam reprezentantilor autoritatilor locale, institutiilor publice, presei, partidelor politice, reprezentantilor tuturor religilor si cultelor, asociatiilor partenere. Avand in vedere ca drepturile unui copil sau adult cu handicap este o problema ce priveste comunitatea in care traim, promitem sa va tinem la curent cu tot ceea ce se va discuta in sedinta, binenteles ca vom mentiona atat reprezentantii care ne vor onora cu prezenta cat si pe cei care nu. Va multumim si va rog like si share la poza cu invitatia. :) Multumim!
Perioada de inscriere ca si parteneri 7-18 mai 2013.
Perioada de strangere de donatii 19-30 mai 2013.

 

Fotografie

“POTI SA FII TU, IEPURASUL DE PASTE AL UNEI FAMILII NEVOIASE?!”

INTRE 22.O4.2013 SI 2.O5.2013, LANSAM CAMPANIA DE PASTE 2013. OBIECTELE, HANUTELE, SE VOR ADUNA IN SATU MARE, PE STR. PASTRAVULUI 3-5, LA SEDIUL GERODAR SATU MARE.

3 MAI 2013, SATU MARE, ROMANIA”

Galerie foto de la evenimentul din 2 APRILIE “ ZIUA INTERNATIONALA DE  CONSTIENTIZARE A AUTISMULUI”   realizat de Asociatia umanitara a sfintilor Nicolae, Stelian si Nectarie in parteneriat cu Scoala Gimnaziala Mircea Eliade.

http://www.nordvest-tv.ro/stiri-locale/item/13705-in-lumea-lor-video

https://dl.transfer.ro/transfer_ro-02apr-0863fa63c5366.zip

IMG_0763 IMG_0747 IMG_0748 IMG_0749 IMG_0750 IMG_0751 IMG_0752 IMG_0753 IMG_0754 IMG_0755 IMG_0756 IMG_0757 IMG_0758 IMG_0759 IMG_0760 IMG_0761 IMG_0762

2 APRILIE “ ZIUA INTERNATIONALA DE  CONSTIENTIZARE A AUTISMULUI”

                                            “TOTI AVEM ACELEASI DREPTURI”

 

  EVENIMENT ORGANIZAT DE CATRE ASOCIATIA UMANITARA A SFINTILOR NICOALE, STELIAN SI NECTARIE IN PARTENERIAT CU SCOALA GIMNAZIALA “MIRCEA ELIADE” SATU MARE, 2 APRILIE 2013

                                                          DESFASURAREA EVENIMENTULUI      

                                               2 APRILIE 2013,Scoala Gimnaziala “Mircea Eliade”

1.Prezentarea elevilor participanti de catre doamnele invatatoare a brosurii “ 10 lucruri pe care orice copil autist ar vrea sa le cunosti”.

2.Adunarea in curtea scolii si formarea unui cerc in semn de egalitate.

3.Lansarea de baloane cu heliu  in culorile autismului pentru a semnifica ridicarea unor rugaminti la cer in sprijinul copiilor autisti si a parintilor acestora.

Mesajul Secretarului General al Naţiunilor Unite de Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului 2013!!!
de Ocrotitorii copiilor Satu Mare, Romania (Notiţe) pe 2 aprilie 2013 la 14:09

Autism Europe

COMUNICAT DE PRESĂ

Martie 2013

Autismul – Este mai comun decât vă gândiţi

În ziua de 2 aprilie, atenţia internaţională va fi atrasă asupra autismului; o stare care este comună, dar deseori greşit înţeleasă.

Autismul este o tulburare complexă care afectează creierul. Acesta limitează abilităţile sociale şi de comunicare ale individului şi deseori provoacă manifestarea unor comportamente neobişnuite sau repetitive.

Autismul este destul de comun – aproximativ 1 din 150 persoane este diagnosticată.

Cu toată prevalenţa ridicată a autismului, aceste persoane fac faţă multor bariere în viaţa zilnică, care includ lipsa accesului la un diagnostic corect, la terapii adecvate, educaţie, ocupare în muncă şi includere socială.

Acestea sunt motivele pentru care Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului a fost declarată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite cu 6 ani în urmă ca o zi anuală pentru a atrage atenţia către nevoile urgente ale persoanelor cu autism din întreaga lume.

Drepturile persoanelor care au autism sunt schiţate în Convenţia Naţiunilor Unite privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. Parlamentul European a recunoscut oficial drepturile persoanelor cu autism când a adoptat Carta Drepturilor persoanelor cu autism ca o declaraţie scrisă.

Cu toate acestea, în 2013, Anul European al Cetăţenilor, drepturile a 3,3 milioane de persoane cu autism din Uniunea Europeană încă nu sunt puse în aplicare în aceeaşi măsură cu cele ale altor cetăţeni.

Preşedintele Autism Europe, Zsuzsanna Szilvásy, explică: “O atenţie publică mult mai mare este necesară de urgenţă pentru a transforma aceste drepturi în realitate de-a lungul vieţii unei persoane, de la diagnostic, educaţia adaptată în copilăria timpurie, până la ocuparea în muncă la vârsta adultă şi îngrijirea adecvată la bătrâneţe”.

Autismul este o tulburare de spectru. Limitările în abilităţile sociale şi de comunicare ale diferitelor persoane se întind de la uşoare până la severe. O persoană cu limitări uşoare poate deseori să studieze şi să muncească alături de toţi ceilalţi, dar de obicei cu multe dificultăţi în interacţiunea socială şi comunicare. O persoană cu limitări severe necesită deseori sprijin 24 de ore din 24 de-a lungul întregii vieţi, inclusiv pentru activităţi banale precum a mânca, a se spăla şi a se îmbrăca.

“Conştientizarea de către public este esenţială pentru a înţelege pe milioanele de oameni cu autism care merg zilnic în şcoli, magazine, birouri publice şi cu mijloacele de transport în comun. Este de asemenea primul pas către un sprijin mai larg din partea guvernelor, pentru a pune în aplicare drepturile lor în calitate de cetăţeni cu dizabilitate”, a adăugat doamna Szilvásy.

Nu există un remediu complet pentru autism. Înţelegerea şi sprijinul de-a lungul vieţii pot totuşi da persoanelor cu autism posibilitatea să trăiască folosindu-şi pe deplin potenţialuL.

Anul acesta, europenii se vor alătura întregii lumi în a chema la o conştientizare mai înaltă a autismului în luna aprilie, cu o gamă de evenimente şi activităţi care includ ceremonii de sunare a clopotelor la bursele de valori, festivaluri de film, lansări de baloane şi multe altele.

În oraşe din cuprinsul Europei, multe clădiri importante vor fi iluminate în albastru în noaptea de 2 aprilie, ca parte a iniţiativei “Light It Up Blue” (Luminează în albastru !).

Pentru mai multe informaţii şi interviuri, vă rog să nu ezitaţi să contactaţi pe Aurélie Baranger, Director al Autism-Europe la Bruxelles. Tel. +32 (0)2 675 75 05.

E-mail: aurelie.baranger@autismeurope.org

Evenimente şi activităţi în întreaga Europă de Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului 2013:

http://www.autismeurope.org/activities/world-autism-awareness-day/

“Light It Up Blue” – Clădiri iluminate noaptea în albastru pentru a atrage atenţia asupra autismului:

http://lightitupblue.org/Markslist/waysToLight.do?pageId=361

Mesajul Secretarului General al Naţiunilor Unite de Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului 2013:

http://www.un.org/en/events/autismday/

Informaţii de fond  

Despre Ziua Mondială de Conştientizare a Autismului

 

În 2008, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a declarat în mod unanim ziua de 2 Aprilie ca Zi Mondială de Conştientizare a Autismului (A/RES/62/139). În urma întemeierii Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, această zi a fost aleasă pentru a evidenţia nevoia de a contribui la îmbunătăţirea vieţii copiilor şi adulţilor cu autism, astfel încât ei să poată trăi pe deplin vieţi care să aibă sens pentru ei. De atunci, organizaţiile pentru autism din întreaga lume au colaborat pentru a conştientiza publicul în această zi.

Despre tulburările din spectrul autismului (TSA)

Ce este autismul ?

 • Autismul este o dizabilitate. Persoanele cu autism nu sunt capabile să înţeleagă informaţiile sociale (expresiile feţei, limbajul trupului, conversaţiile de zi cu zi) la fel de clar ca toţi ceilalţi. Pentru o persoană cu autism, lumea poate fi un loc straniu şi confuz, fără înţeles sau ordine;
 • Autismul afectează dezvoltarea şi funcţionarea creierului, incluzând capacitatea persoanei de a comunica cu alţi oameni şi de a relaţiona cu mediul înconjurător;
 • Autismul cuprinde o gamă de stări care includ tulburarea autistă, sindromul Asperger şi tulburarea pervazivă de dezvoltare nespecificată altfel (PDD-NOS) – o stare în care persoana are unele, dar nu toate simptomele autismului. Acestea pot fi clasificate de-a lungul unui spectru, cunoscut ca ‘tulburări din spectrul autismului’, care se întinde de la limitări severe până la uşoare ale abilităţilor sociale şi de comunicare ale unei persoane.

Care sunt caracteristicile unei persoane care are autism ?

 

 • Autismul are următoarele tipuri de simptome: limitări în interacţiunea socială, limitări în comunicare, interese restricţionate şi comportamente repetitive; 
 • Persoanele cu autism preferă deseori rutinele şi păstrarea constantă a mediului şi se pot comporta neobişnuit sau pot exprima suferinţă în situaţii de zi cu zi sau la mici schimbări în rutina lor obişnuită sau mediul înconjurător; 
 • Multe persoane cu autism reacţionează prea puternic sau prea slab la stimulii tactili, auditivi şi vizuali. Ele pot avea reacţii neobişnuite şi la căldură, frig sau durere; 
 • Contrar părerii populare, autismul nu este întotdeauna identic cu starea personajului principal din filmul Rain Man; 
 • Autismul are simptome diverse. Unele persoane cu autism sunt foarte independente şi ‘înalt funcţionale’, pe când altele sunt foarte ‘scăzut funcţionale’ şi pot fi incapabile să vorbească, sau pot avea nevoie de un nivel ridicat de sprijin pentru activităţile zilnice. Comportamentul fiecărei persoane se poate schimba semnificativ în timp; 
 • Autismul nu afectează înfăţişarea fizică a unei persoane. Persoanele cu autism arată la fel ca alţi oameni; 
 • Autismul este de obicei identificabil în copilăria foarte timpurie.   

Ce provoacă autismul ?

 

 • Cauzele exacte ale autismului nu sunt cunoscute încă. Se ştie că factorii genetici reprezintă o mare parte din cauză. În unele cazuri şi factorii de mediu sunt cauzali, pe când în altele, ceilalţi factori rămân neclari; 
 • Autismul nu este provocat de părinţi sau de vaccinări. 

Cine poate avea autism ?

 

 • Autismul este foarte comun. Aproximativ 1 din 150 copii sunt diagnosticaţi cu autism în Europa. Aceasta înseamnă că sunt circa 5 milioane de persoane în Europa (3,3 milioane în Uniunea Europeană) care au autism;  
 • Autismul este de 4 ori mai frecvent la sexul masculin decât la cel feminin; 
 • Autismul poate afecta pe oricine, indiferent de rasă, etnie sau clasă socială; 
 • Autismul este diagnosticat la un număr crescând de persoane. Aceasta este probabil rezultatul conştientizării mai largi în rândurile publicului şi ale profesioniştilor din sănătate. 

Există un leac pentru autism ?

 

 • Nu există cunoscut nici un remediu complet pentru autism. Totuşi, terapii bazate pe dovezi pot ajuta persoanele cu autismul să-şi dezvolte pe deplin potenţialul. 

Autism-Europe este o asociaţie internaţională al cărei obiectiv este să promoveze drepturile persoanelor cu tulburări din spectrul autismului (TSA) şi ale familiilor lor, pentru a le ajuta să-şi ridice calitatea vieţii.

Acestea sunt obţinute prin:

-          Reprezentarea persoanelor cu autism în faţa tuturor instituţiilor Uniunii Europene;

-          Promovarea conştientizării privind îngrijirea adecvată, educaţia şi bunăstarea persoanelor cu autism;

-          Promovarea schimburilor de informaţii, bune practici şi experienţă în domeniul autismului.

Autism-Europe este organizaţia-umbrelă pentru o reţea de circa 80 asociaţii ale părinţilor persoanelor cu autism din 30 de ţări europene. Autism-Europe a stabilit un dialog structurat cu instituţiile Uniunii Europene şi cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pentru a susţine drepturile persoanelor cu TSA. Pentru a maximiza impactul asupra politicilor Uniunii Europene, Autism-Europe conlucrează în alianţe strategice cu alte organizaţii relevante, care includ Forumul European pentru Dizabilităţi şi Platforma ONG-urilor Sociale Europene.

Mai multe informaţii: www.autismeurope.org

Luminează în albastru! este o iniţiativă în care clădiri din întreaga lume sunt iluminate în albastru în noaptea de 2 aprilie, pentru a atrage atenţia asupra autismului

Luminează în albastru! este o iniţiativă a Autism Speaks, cea mai mare organizaţie pentru ştiinţă şi advocacy în autism din America de Nord. Ca o parte a acestei iniţiative, organizaţii pentru autism din întreaga lume colaborează pentru a ilumina multe monumente reprezentative, hoteluri, arene sportive, săli de concert, muzee, poduri, magazine, case şi alte clădiri, pentru o noapte la începutul lunii aprilie. Aceasta are ca scop să demareze o lună de evenimente şi activităţi de conştientizare în întreaga lume, pe durata lunii aprilie.

Mai multe informaţii: www.lightitupblue.org

Informaţiile despre autism oferite în această informare de fond au ca sursă: Autism Europe, 2010 – Persons with Autism Spectrum Disorders – Identification, Understanding, Intervention. Această publicaţie este disponibilă la:

http://www.autismeurope.org/publications/documents-on-autism/

Publicat cu sprijinul Directoratului General pentru Justiţie al Comisiei Europene, în cadrul Programului Comunităţii Europene pentru Ocuparea în muncă şi Solidaritate socială, PROGRESS. Informaţiile conţinute în această publicaţie nu reflectă în mod necesar vederile sau opinia Comisiei Europene.

Pagina de facebook:    Ocrotitorii copiilor Satu Mare, Romania

Share on Facebook